Ο Βόλος, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας (320 χλμ. Β της Αθήνας και 219 χλμ. Ν της Θεσσαλονίκης). Η όμορφη πόλη συνδέεται με την περίφημη Αργοναυτική Εκστρατεία, ένα από τα σημαντικότερα έπη του ελληνικού μυθολογικού κύκλου.

Η θάλασσα δημιουργεί ένα υπέροχο παραλιακό μέτωπο με γραφικά μαγαζιά, ανάμεσά τους και τα περίφημα τσιπουράδικα, όπου θα απολαύσετε το παραδοσιακό τσίπουρο και ξεχωριστούς θαλασσινούς μεζέδες. Η πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος Αργοναυτών και το επιβατικό λιμάνι στο δυτικό άκρο της, με την εκπληκτική θέα προς το ανοικτό πέλαγος, είναι το δημοφιλέστερα σημεία συνάντησης και περιπάτου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

 

Διαδρομές & αξιοθέατα

Τα αξιοθέατα του Βόλου είναι τόσα πολλά, που θα χρειαστείτε όλες σας τις δυνάμεις για μια πλήρη περιήγηση. Αν το περπάτημα σας κουράζει, μην ανησυχείτε καθόλου. Με ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων 10 χλμ. και χιλιάδες ποδήλατα να κινούνται αθόρυβα και οικολογικά το «έργο» σας θα γίνει πιο ευχάριστο και σίγουρα πιο ξεκούραστο!

Οι οδοί Ιάσονος, Δημητριάδος και Ερμού μαζί με τους κάθετους δρόμους (πολλοί από τους οποίους έχουν πεζοδρομηθεί) συγκροτούν την «καρδιά» του Βόλου , όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής κίνησης και της νυκτερινής ζωής, με πρωταγωνιστές τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αποτελούν ζωντανό κύτταρο της πόλης.

Αξίζει ακόμα να επισκεφθείτε:

 • Την πεζοδρομημένη λεωφόρο Αργοναυτών, στην οποία ξεχωρίζουν η «Αργώ» (στο λιμάνι), έργο του γλύπτη Νικόλα και «σήμα κατατεθέν» της πόλης, αλλά και το σκαρί της σύγχρονης Αργούς (κατασκευασμένο κατ’ εικόνα του αρχαίου), ένα σπουδαίο ναυπηγικό επίτευγμα, που γεμίζει με συγκίνηση τους ρέκτες της ιστορίας.
 • Το πανέμορφο κτίριο Παπαστράτου (1926) με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που σήμερα φιλοξενεί υπηρεσίες και σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
 • Την δενροσκεπή πλατεία Ρήγα Φεραίου - την μεγαλύτερη της πόλης - με το εντυπωσιακό Δημαρχείο και το κτίριο του Δημοτικού θεάτρου με τη μεγαλύτερη σκηνή των Βαλκανίων.
 • Το μεγάλο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου με την ομώνυμη εκκλησία (έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Αρ. Ζάχου, 1936) και το πάρκο Αναύρου με την υπαίθρια γλυπτοθήκη.
 • Το κινηματοθέατρο Αχίλλειο (1925)σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κ. Αργύρη.
 • Εκκλησία Αγίου Νικολάου

Ο μητροπολιτικός ναός της πόλης, η πρώτη από τις τρεις εκκλησίες που σχεδίασε ο Αρ. Ζάχος στον Βόλο, αποπερατώθηκε το 1934. Στο προαύλιό του διατηρείται το παλιό καμπαναριό, έργο του Ιταλού γλύπτη Previsan του 1884.

 • Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο

Είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας, χτισμένο το 1909. Ξεχωρίζουν τα νεολιθικά ευρήματα από το Σέσκλο και το Διμηνιό, γλυπτά της κλασικής εποχής και αλεξανδρινά ανάγλυφα από τη Δημητριάδα.

 • Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή

Στεγάζεται στο σπίτι του λαογράφου και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η συλλογή του σημαντικού ερευνητή περιέχει θησαυρούς της λαϊκής μας παράδοσης.

 • Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζώγια

Το κόκκινο σπίτι, γνωστό στους Βολιώτες ως το «σπίτι με τα τριαντάφυλλα», λειτουργεί ως μουσείο-πινακοθήκη της ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια. Αξίζει να το δει κανείς για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του.

 • Εντομολογικό μουσείο

Μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα είναι το μουσείο που έφτιαξε ο γεωπόνος Αθανάσιος Κουτρουμπάς με περισσότερα από 80.000 έντομα .

 • Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο

Στεγάζει τη συλλογή του Βολιώτη καπνεμπόρου Αλέκου Δάμτσα, με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.

 • Σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου

Το κτίριο χτίστηκε το 1884, σε σχέδια του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο ντε Κίρικο (πατέρα του διάσημου ζωγράφου Τζόρτζιο, που γεννήθηκε στον Βόλο το 1888). Η μορφή του παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτη στο χρόνο και στον όροφο του σταθμού λειτουργεί μουσείο με σπάνιο υλικό από την ιστορία των σιδηροδρόμων στην περιοχή.

 • Πολυχώρος Τσαλαπάτα

Αξίζει ένα πέρασμα από δω για να θαυμάσετε ένα μοναδικό για την Ελλάδα δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, το πρώην ατμοκίνητο πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα στη συνοικία Παλαιά. Διαθέτει μουσείο πλινθοκεραμοποιείας, εστιατόρια, μουσική σκηνή, μπαρ κ.ά.

 • Λόφος Γορίτσας

Ένα φυσικό μικρό ύψωμα περίπου 200 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με πανοραμική θέα. Στην κορυφή του βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Τη θέση του εκμεταλλεύτηκαν οι Μακεδόνες από τον 4ο π.Χ. αιώνα, επί Φιλίππου του Β΄, κι έχτισαν και οχύρωσαν εδώ πόλη 3.000-3.500 κατοίκων. Στους πρόποδες, μέσα σε σπήλαιο, είναι χτισμένη η Παναγία Τρύπα Γορίτσα (Γέννησης της Θεοτόκου), μία από τις γραφικότερες εκκλησίες της πόλης.

 • Τη συνοικία «Παλιά», το ιστορικό κέντρο του Βόλου στον δυτικό τομέα του Βόλου – υπολογίζεται πως κατοικείται διαρκώς από το 3.000 π.Χ., ενώ σύμφωνα με μια εκδοχή ταυτίζεται με την αρχαία Ιωλκό – για να θαυμάσετε τα ρωμαϊκά λουτρά, τα ερείπια του κάστρου (μέσα 6ου αι. μ.Χ.), την οθωμανική πυριτιδαποθήκη (1600), την πλατεία Αγίων Θεοδώρων και το πρώην εργοστάσιο Τσαλαπάτα (1925), που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας.
 • Προϊστορικός οικισμός Σέσκλου

Περίπου 15 χλμ. δυτικά του Βόλου, πάνω στο λόφο Καστράκι είναι από τους παλαιότερους που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη. Κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της 7ης χιλιετίας.

 • Αρχαιολογικός χώρος Διμηνίου

Βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από τον Βόλο. Το 1980 στα ΝΑ του λόφου με τα νεολιθικά λείψανα αποκαλύφθηκε σημαντικός μυκηναϊκός οικισμός. Σύμφωνα με τις νεότερες απόψεις, ταυτίζεται με την Ιωλκό, την πατρίδα του Ιάσονα.

 • Το τρενάκι του Πηλίου

Ο θρυλικός Μουτζούρης ξεκίνησε τις γοητευτικές διαδρομές του στο Πήλιο το 1895. Η γραμμή σχεδιάστηκε από τον Ντε Κίρικο και πρόκειται για ένα τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του. Σήμερα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με αφετηρία τα Λεχώνια και τερματισμό τον Σ.Σ. Μηλεών.

 

Volos Home

    

Χιονοδρόμου Παππά 37,

Τ.Κ.: 38221, Βόλος 

Α.Μ.Α: 600165 

Tηλ.: +30 6980 587378

 

 

 

Ο Καιρός

booked.net

 

© 2019 Volos Home Χιονοδρόμου Παππά 37- 38221 Βόλος - Α.Μ.Α: 600165